Titel: Skogsrået.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

För att få god jaktlycka var det också viktigt att stå väl med skogsrået. Ofta när de gamla smederna lågo vid sina tjäderlekseldar, kunde skogsrået uppenbara sig i form av en ung kvinna, som vanligen bad att få värma sig vid deras eld. Fick hon det visade hon sin tacksamhet genom att dagen efter skänka skytten stort jaktbyte; vägrades hon tillträde till elden, hämnades hon genom att släcka elden för jägaren, skrämma bort allt villebråd och till slut sätta skräck i jägaren genom att skicka en trollfågel i hans väg. En dylik trollfågel kunde man inte skjuta. Den satt till synes oskadad av alla skott, den blev träffad utav, och till sist flög den sin väg. Dessa trollfåglar togos av smederna för ett djävulens bländverk, - ofta som ett straff för att de jagade på helgdagar.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.